14
máj
Nyomtatóbarát változat
2017. június 24.
Indulás: 6:00 Eger, Hadnagy u.-i buszmegálló
Érkezés: Esti órákban Eger, Hadnagy u.-i buszmegálló
Helyszín: Felvidék – Paradicsom Nemzeti Park
Táv: 22,2 km, Szint +/-: 1023/1023 m
Ár: 6500.-Ft + 3,5€ (Nemzeti Park belépő)
Létszám: 30-50 fő (a túra résztvevői együtt utaznak a Kysel’ ferrátázóival)
Alapár tartalmazza: Az utazást, a túravezetést, a belépőt a szurdokba.
Alapár nem tartalmazza: Étkezést, az utas, valamit az útlemondási biztosítást.
Várható költőpénz szükséglet: 10 - 20 Euro/fő.
Előleg: A részvételi díj egy összegben, jelentkezéskor fizetendő.
Jelentkezési határidő: 2017. június 17.
Korhatár: 12 éves kortól
Nehézség: Azoknak ajánlom, akik szoktak túrázni, kirándulni.
Túravezetők:
Tietze Nándor; 06/20/345-2228
Bónusz György; 06/20/935-4579
Program:
A reggeli indulás után, várhatólag délelőtt 10:00 órára érkezünk meg Čingovba, a parkolóba.
A Sólyom-völgyet általában úgy szokás emlegetni, mint a legvadabb szurdok a Szlovák Paradicsomban. Mindenképpen igaz ez a szónak abban az értelmében, hogy ebben a völgyben található a nemzeti park legmagasabb vízesése, a kb. 75 méter magas Fátyol-vízesés. Először is el kell jutnunk a Fehér-patak völgyének mintegy feléig. A Fehér-patak völgyének középső részén ágazik el a zöld jelzésből a Sólyom-völgybe vezető sárga jelzésű turistaút.
A szurdok szinte a torkolatától kezdve gyorsan emelkedik, ez az egyik legmeredekebb, egyben az egyik legrövidebb szurdok a nemzeti parkban. Útközben két kisebb vízesést érintünk, a turistaút mellett található Oldalsó-vízesést, majd a doronglétra hídon keresztül megmászható Sziklás-vízesést. Körülbelül fél óra elteltével érkezünk meg a szinte teljesen függőleges, a három egymás fölötti szintre tagozódó sziklaküszöbön a magasból hatalmas hanggal lezúduló Fátyol-vízeséshez.
A Fátyol-vízesés létra-rendszerén való áthaladás lélegzetelállító élmény, amely tériszonyos és szédülésre hajlamos turistáknak határozottan nem ajánlott! Rögtön az első, közel függőleges fém létra tiszteletet parancsoló, többek szerint ez a legextrémebb létra az egész Szlovák Paradicsomban, különösen hossza, valamint a sziklafaltól való távolsága miatt.
Amikor a szurdoknak ezen a fizikailag megerőltető részén haladunk, a nehézségeket talán kompenzálja a tudat, hogy a nemzeti park legmagasabb vízesésén jutottunk át. Még fel sem ocsúdunk azonban az adrenalin lökettől, máris következik a szurdok utolsó vízesése, a 16 méter magas Felső-vízesés. Miután ezen a vízesésen is túljutottunk, varázsütés szerűen megváltozik a völgy jellege: sokkal enyhébb emelkedésű és szélesebb lesz, és a korábbinál jóval kisebb nehézségek árán érkezünk meg a szurdok tetejére, a Püspöki-lak közelében lévő útelágazáshoz.
Fontos, hogy ebben a leginkább kitett szurdokban kifejtett erőfeszítéseinket fantasztikus látvánnyal kompenzáljuk, amelyet a Szlovák Paradicsom legnagyobb, egyben a Felvidék második legnagyobb vízesésén átjutva tapasztalhatunk.
A szurdok után a Kláštorisko -t útba ejtve megyünk vissza a buszhoz.
Indulás késő délután, érkezés Egerbe a késő esti órákban.
A túra során elengedhetetlen a magabiztos koordináció, a szédülés/tériszony mentesség! A turistautak mindenki számára szabadon járhatóak, évente sok ezren keresik fel a vadregényes szurdokokat (gyerekek is). A kirándulást mozgás-, szív- és légzőszervi betegséggel rendelkezőknek, tériszonyosoknak NEM ajánlom.
Ajánlott felszerelés:
- kis méretű hátizsák
- könnyen és gyorsan fogyasztható élelem (szendvics, gyümölcs, csokoládé, szőlőcukor)
- személyenként 2 liter folyadék
- túrázásra alkalmas, bokát is védő, vízálló, magas szárú bakancs
- réteges, kényelmes ruházat, esőkabát, esőnadrág
- pótcipő, pót zokni, váltóruha (buszban hagyjuk)
- egészségügyi felszerelés
- fejlámpa vagy elemlámpa

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
{SHARETHIS}