21
máj
Nyomtatóbarát változat
Turistaság és Honismeret
A tábor ideje: július 26–30. (5 nap)

Már hagyományosnak számító programunk, hogy minden évben bebarangoljuk a Kárpátok egy-egy hegységét. Nem is értem, hogy a Hargita, mellyel kezdeni kellett volna, hogyan maradhatott ki eddig. Annyi szépség, látnivaló teremtődött ebben a viszonylag kicsi, Székelyföld szívét jelentő hegységben, hogy nagyon nehéz volt válogatnom a túrákból.
Hogyan hagyhatnám ki a honismereti túrákat! Ezért szerkesztettem úgy a programot, hogy minden nap választhatunk az autóbuszos kirándulás és a gyalogos túra közül.

Részletes program:
Indulás: július 26.-án, 4.00 órakor az Ady E. úti buszparkolóból (Eger).
Az első napon a megszokott honismereti barangolásra hívlak Benneteket Erdélybe.
Előbb Királyhágón, a történelmi Erdély határán állunk meg. A frissülés után Bánffyhunyad a következő állomásunk, ahol nemcsak a gyönyörű református templom, de a kántor úr mindig megható kalotaszegi ismertetője is lelki épülésünkre szolgál.
A nap hosszabb programjának Marosvásárhelyt választottam. E legnagyobb székely város számos történelmi esemény helyszíne, műemlék épületei szinte visszaröpítenek bennünket az időben.
Estére érünk Zetelakára, amely otthonunkként szolgál a következő napokban.
Csütörtökön az autóbuszunk is pihen kicsit, hisz csak a Sóvidékre kell menjen. Rövid, de annál látványosabb program. Szelykefürdőn ismerkedünk a székelykapukkal, felkeressük Orbán Balázs sírját, Farkaslakán Tamási Áronra emlékezünk, Korondon bevásárolhatunk a népi fazekasság remekeiből, Parajdon pedig leereszkedünk a világhírű sóbányába. Szováta már csak egy pihentető séta.
A túrát választók talán még jobban járnak. Székelyvarság. Én ettől szebbet, különlegesebbet még nem láttam. Nem is tudom leírni. Egy tanyavilág 1000 méteres magasságban. Ez még mindig, mindenkit megfogott.
Pénteken már hosszabb útra vállalkozunk. Célunk a Szent Anna tó. Rég voltam, de oly sok szépet mesélt róla zetelaki házigazdánk, hogy ideje újra felkeresni. A Mohos láp tanösvényre nagyon várok. Persze az oda-út sem lesz unalmas, gondoljunk Csíkszeredára, Torjára (Büdös-barlang), vagy éppen Tusnádfürdőre.
Vargyas-szoros. Ez a túrázók mai célja. A Kárpátok egyik legszebb és leglátványosabb szurdokvölgye. Sajnos buszunk nem tudja megközelíteni, így ezen a napon némi terepjárós segítségre szorulunk, de ez még lehet, emeli is élményszintünket.
Szombaton autóbuszunk is szurdokozik. A Keleti-Kárpátok legnagyobb szurdokvölgyét, a Békás-szorost választottam. Csíksomlyó, Madéfalva, Gyergyó, Gyilkos-tó szerepel még a nap programjában.
Ma végre a klasszikus Hargita túra következik! Tolvajos tetőről indulva, Hargitafürdő – Madarasi Hargita (1801 m) – Ivó a mai túránk.
Vasárnap sajnos haza kell jönnünk! De ez a nap is tartogat élménymagot. Segesvár. Leginkább a 1848-as szabadságharc tragikus csatája jut róla eszünkbe, de mi ezen a napon élvezzük e csodálatos középkori szász város semmihez sem hasonlítható hangulatát.
Innen már utazunk hazafelé, rövidebb megállókkal (Körösfőn még elköltjük maradék pénzünket), hogy este 10 körül Egerbe érjünk.
Szállásunk: Zetelakán, székely családoknál (otthon fogjátok magatokat érezni!)
Utazás: Autóbusszal (Bóta Zoltán)
Jelentkezés: Köves Gyula (20/326-4943) táborvezetőnél 15.000 Ft előleg befizetésével – utalhatod is a Kárpát Egyesület, Eger számlájára (OTP Bank: 11739009-20233312 ) – (a fennmaradó összeget majd a helyszínen kell fizetni).
Költségek: 49.000 Ft, amely magába foglalja az útiköltséget, a szállásdíjat teljes ellátással (székely svédasztal), valamint a túravezetést. Költőpénz (belépők, program): kb. 40 RON

Biztosításról mindenki maga gondoskodjon!

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
{SHARETHIS}