21
júl
Nyomtatóbarát változat
Augusztus 13. szombat
Éjszakai túra a Nagy mezőre, csillaghullás idején
Találkozó 19:00-kor a busz-pályaudvaron, Egerben.
A busz 19:10-kor indul.
A túra összesen 27 kilométer. A teljes szint +/- 1187/1144 m.
Maga az út 3 részre van osztva. 2 nagy pihenővel.
Az első rész: Nagyvisnyó - Nagy mező
Ez a szakasz 11 kilométer. Mikor felérünk a Nagy mezőre, ott kifekszünk az ég alá és nézzük a csillagokat. Aki gondolja, hozhat magával pokrócot. A Nagy mezőn 3-3,5 órát leszünk. Aki akar még szundizhat is egy kicsit.
Kb. 3:30-kor elindulunk, és átmegyünk a Tar-kőre. Ez a második szakasz valamivel több, mint 4,5 kilométer. 5:30-kor van a napfelkelte, azt ott nézzük végig. Itt kb. egy óra hosszát fogunk lenni.
6:00 körül elindulunk, lemegyünk Bélapátra. Ez a szakasz kb. 11,5 kilométer.
Reggel valószínűleg a 9:48-as busszal jövünk haza Egerbe.
A busz költségein kívül más kiadás nincs.
A terepről annyit, hogy az út első 7 kilométere, a Bálványig kaptatós.
Fejlámpa feltétlenül kell! Én azt javaslom mindenkinek, hogy egy fejlámpát és tartalék elemeket, vagy egy tartalék lámpát hozzatok.
Túravezető: Tietze Nándor (20-3452228)
05
máj
Nyomtatóbarát változat
Augusztus 13-17. szombat-szerda
A Kárpátok szépségei - Tátra 2016.
Gyönyörű magashegyi völgyek, bővizű hegyi-patakok, vízesések és maga a HEGY! Mindez és túráink változatossága a biztosíték arra, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő nehézségű túrát, és így ez az öt nap igazi feltöltődéssé és kikapcsolódássá váljék. A külön utakat kedvelők bizonyára örülnek, hogy szállásunk a lanovka és az elektrícska megállójának közelében lesz.
Ezt a programot egyaránt ajánljuk diákoknak (10 éves kortól) és felnőtteknek!
Természetesen a program változhat a körülményektől (pl. időjárás ) függően!
Részletes program:
Indulás: augusztus 13.-án, 8.00-kor az Ady E. úti buszparkolóból (Eger).
Az első napon a megszokott történelmi – irodalmi barangolásra hívunk benneteket a Felvidékre.
Előbb Csetneken állunk meg. Mivel általában kiesik útvonalunkból a Tátrába menet-jövet, bizonyára sokunknak nyújt új ismereteket, élményeket ez a valaha nagy jelentőséggel bíró középkori városka.
A napot Lőcsén, a Szepesség egyik központjában folytatjuk. Programunkban szerepel a Szent Jakab templom, a híres Szégyenketrec és a Szepesi Múzeum megtekintése. Igazi időutazáson veszünk részt ezen a délutánon, ami bizonyára mindannyiunk lelki épülésére szolgál.
Innen Tátralomnicra utazunk, ahol a már jól ismert (de már megint felújult!) Zora Hotel lesz a szállásunk.
Vasárnap már a HEGY fogad bennünket. Ezúttal is (tavaly elmosta az eső) a tábor legnehezebb, leghosszabb, legmagasabb túrájával kezdünk. Tátraszéplakról indulva a Lengyel-nyergen át a Rovátka (2288 m) a cél. Hogy a visszaút sem legyen unalmas, ezúttal a Betyár menedékházat érintve Ótátrafüredre érkezünk. Nehéz, nagyon igényes túra, de az élmény bizonyára kárpótol bennünket a fáradságért.
Mit ajánlunk az ezt nem bevállalóknak? A „tátrai klasszikust”, némi gasztronómiai kalandozással: Ótátrafüred – Tarpataki vízesések – Zamkovszki menedékház – Kőpataki tó (1751 m) – Tátralomnic. Jól fogjuk érezni magunkat!
Hétfőre egy ritkán választott, de nagyon szép túrát ajánlunk! Javorinából a Rézaknák-völgyén felkapaszkodva a Kopa-hágóba (1749 m), majd a Zöld tavat is érintve Matlárházára érünk. Ez az egyik kedvenc utam, mert zúgó patak mellett, gyönyörű virágos mezőkön, a mészkő Bélai-Tátra és a kristályos szerkezetű Magas-Tátra közötti „törésvonalon” kapaszkodik fel a hágóba, a tavat pedig nem kell bemutassam. Mind esztétikai, mind geológiai csemegének számít.
Keddre egy régen járt utat tartogatunk (pedig évekig kihagyhatatlannak tűnt!). Tengerszem-csúcs! A Rysy (2499 m) meghódítását minden tátrajáró kötelességének érzi, aztán vissza is tér, mert valóban páratlan a látvány.
Természetesen a lazább napra vágyók sem csalódnak, hisz a Csorba tó környéke számos túralehetőséggel bír. Nekik ajánljuk a Poprádi tó, a Fátyol vízesés vagy a Mellső Sóhegy túráit.
Szerdán sajnos haza kell jönnünk! De nem túra nélkül. Mondhatni szokásos táborzáró túránk következik a Szlovák Paradicsomban. Megnéztem, 2011-ben jártuk végig utoljára a Hernád-áttörést! Azt gondolom, épp itt az ideje az ismétlésnek!
Hazaérkezés: augusztus 17-én, kb. 20.00 - kor az Ady E. úti buszparkolóba (Eger).
Szállásunk Tátralomnicon lesz, szállodában, ahol 2 ágyas, zuhanyzós szobákban pihenhetjük ki a túrák fáradalmait.
Utazás: Autóbusszal (amely természetesen végig velünk marad)
Költségek: 15.000 Ft, + 130 EUR, amely magába foglalja az útiköltséget, a szállásdíjat félpanziós ellátással (svédasztal), valamint a túravezetést.
Jelentkezés: Köves Gyula (20/ 326-4943, kovesgy01@t-online.hu ) táborvezetőnél 15.000 Ft előleg befizetésével – utalhatod is a Kárpát Egyesület, Eger számlájára (OTP Bank: 11739009-20233312 ) - (az eurot a helyszínen kell fizetni).
Jelentkezési határidő: május 19.!
Biztosításról mindenki maga gondoskodjon!
Jó tudni!
Öltözet: A Tátra időjárására jellemző a kiszámíthatatlanság. A kellemes délelőtti napsütés percek alatt változhat heves nyári zivatarrá. A magasban akár hózáporok is előfordulhatnak. Ruhatárunk összeállításakor tartsuk ezt szem előtt. Pakoljunk úgy, hogy jól érezzük magunkat egy kellemes nyári túrán, de a hirtelen hőmérséklet változás is felkészülten érjen bennünket. A hegység éghajlatának egyik legjellemzőbb vonása a „szelesség”. Az erős, hirtelen támadt szél kellemetlenné tudja tenni az erdőhatár feletti túrázást. Ilyenkor nagyon hasznos lehet egy széldzseki. Az augusztusra jellemző (volt) a „minden másnap esik”, ezért a legfontosabb dolog a hátizsákunkban az esőköpeny.
A terepviszonyokat („köves” turistautak) tekintve legcélszerűbb a keménytalpú, bokánkat jól fogó túrabakancs viselése, de sportcipőben (két pár) is ki lehet bírni.
Étkezés: A szlovák ízek kissé eltérnek az itthon megszokottól, de a gasztronómiai felfedezések is részei utazásunknak. Reggelinket (svédasztal!) és vacsoránkat a szállásunkon fogyaszthatjuk el, viszont az ebédidő általában a hegyen talál bennünket, így ebédről magunk gondoskodunk. Legcélszerűbb, ha itthonról viszünk néhány „kedveltebb” konzervet, amihez minden reggel vásárolunk friss kiflit vagy zsömlét.
Költőpénz: Ha rászántuk magunkat, és elutazunk távoli tájakra, ne sajnáljuk a pénzt, hogy minél jobban megismerjük azt. Belépőkre (Csetnek, Lőcse, Szlovák Paradicsom), felvonóra (Tátralomnic, Ótátrafüred), kb. 30 EUR szükséges. Ha vásárolni is szeretnénk (sör, üdítő, csokoládé stb.), számolhatunk az itthoni árakkal.
{SHARETHIS}