27
ápr
Nyomtatóbarát változat
A "Fel a Bálványra" túra időpontja változik! Május 7.-e vasárnap helyett, 6.-a szombat!
24
ápr
Nyomtatóbarát változat
Kedves Csoport Tagok!
Az elmúlt hét időjárásából kifolyólag, az erdészet, és a BNP kérésére a vasárnapra tervezett "Bükki Népek" túránk elmarad! :)
04
ápr
Nyomtatóbarát változat
Május 6-7 szombat-vasárnap
Rafting és Alacsony-Tátra gerinc túra; Felvidék – Bela patak – Chopok-Gyömbér
Rafting helyszín: Bela patak. A Magas-Tátra nyugati csúcsa (Kriván) alatt Liptószetmiklóstól 25 km-re.
Utazás: kisbusszal.
Szállás: Liptóújváron 2*-os szállodában, reggelivel.
Ellátás: reggeli; egyéb étkezés egyénileg.
Részvételi díj: 15500 forint, mely tartalmazza az útiköltséget, a szállást, a reggelit, a szervezés költségeit, a túravezetést.
Külön fizetendő: 15500.-Ft/fő mely a 2 raftingolás díja. (Tartalmazza az összes felszerelést (hajó, evező, teljes neoprén öltözet, neoprén cipő, mellény, sisak), Túravezetést, A túrát megelőző balesetvédelmi oktatást)
16+2€ Chopok felvonó díj
Jelentkezési határidő: április 30! Jelentkezés 10000+5000.-Ft előleg befizetésével.
Biztosításról mindenki egyénileg gondoskodjon.

Tervezett program:
Indulás reggel 6:00 órakor Egerből, az Ady E. u.-i parkolóból.
Szepessümegen megállunk és felmegyünk a Tamásfalvi kilátóra. (kb. 6 km, 300 m szint)
Szép kilátójú szikla galéria a Ludmanka déli lejtőjén. Jól látható a Hernád-áttörés, Fehér patak völgye, az Ördög félsziget, és a Magas Tátra.
A túra után tovább indulunk. A szállásra megyünk először, és utána a raftingra. A rafting 16:00 órakor kezdődik. A teljes idő (beöltözés, oktatás, rafting, stb.) kb. 3 órát vesz igénybe.
Este szabadprogram.
Szombaton reggel 8:00-8:30 órára megyünk raftingolni. Szintén kb. 3 órát tart majd, így dél körül indulunk hazafele.
Túraleírás – Bela patak
A Podbanszkó és Liptóújvár közötti 25 km-es szakaszon majdnem 300 m a szintkülönbség ezért a patak esése nagyon nagy, így rendkívül gyors folyású, viszont egyáltalán nem mély. Éppen ezért rendkívül becsapós is. A combközépig érő vízben gyakorlatilag nem lehet megállni, illetve ha elsodor, nem lehet felállni.
A raftingra alkalmas minimális vízszint 60 cm.
A raftingra is alkalmas rész Podbanszkótól Vavrisóig tart.
Az un. felső-rafting szakasz Podbanszkótól 1 km-re a Kokavsky-Mostnál lévő parkolótól a Pribylinai vashídig tart. Ez kb. 7 km. A raftingtúra időtartama 60-90 perc, vízállástól és a rafting csapattól függően.
A felső-rafting szakasz gyakorlatilag teljes hosszában fenyőerdőben halad végig, de az indulási ponttól kb. másfél km-re egy helyen a főútvonal mellé ér, ahonnan kívülről is kényelmesen lehet fotózni a raftingosokat. A patak szinte végig rendkívül keskeny (helyenként csak 3-4 m széles) és sok esetben éles kanyarok, bedőlt fák, erdőbe vezető járhatatlan mellékágak és felhalmozódott hordalék nehezíti az előre haladást. A patak csak a pribylinai vashídnál szélesedik ki.
Az alsó-rafting szakasz a Pribylinai vashídól Vavrisóig tart. A táv kb. 7 km. A raftingtúra időtartama 60-90 perc. A raftingtúra időtartama 60-90 perc, vízállástól és a raftingcsapattól függően.
A hídtól (alsó-rafting szakasz kezdete) a következő 3 km már jóval szélesebb a patak és a vízhozama is jóval nagyobb, mert a Zapadné Tatry felől több patak is a Bela-ba ömlik. Ezek közül a Rackova a legnagyobb, ami közvetlen a vashíd mellett torkollik a Bela-ba. Nagyvíz esetén ezen a részen kimondottan nagy hullámos, gyors szakaszon raftingozhatunk. 3 km után a patak ismét erdős részen halad át teljesen Vavrisovóig. Vavrisovónál egy kis vízerőmű előtt van a kiszállási pont.
Rafting után elindulunk hazafelé, de útközben megállunk a Chopoknál, és végig megyünk a Chopok-Gyömbér gerinctúrán. Kb. 10 km. Felvonóval megyünk fel a Chopokra, majd onnan megyünk át a Gyömbérre. Lefelé jövet megállunk egy káposztalevesre a Stefanika menedékházba.
Érkezés Egerbe 20:00 óra körül.
Ajánló a tavalyi túránkról: https://www.youtube.com/watch?v=0WEBhYQdjZw&feature=youtu.be

Jelentkezés és érdeklődés: Tietze Nándor 20/345-2228
28
márc
Nyomtatóbarát változat
Április 30. vasárnap
Rejtek – Ménes-lápa - Gyertyán-völgy - Tebe-puszta – Balla-völgy – Répáshuta – Tamáskút
Táv: 14 km, Szint: 400 m
Találkozó: 9.00 óra, Tamáskúti ház. (Aki Egerből jön a 8.30-kor induló lillafüredi autóbusszal, az ne szálljon le Tamáskútnál! Azzal a járattal utazunk Rejtekig!)
Túravezető: Köves Gyula (20/326-4943)
{SHARETHIS}