12
febr
Nyomtatóbarát változat
A Nagy-Eged hegy a Délnyugati-Bükkben fekszik, tengerszint feletti magassága 537 méter. Az Egri Borvidék emblematikus termőhelye, Magyarország legmagasabban fekvő szőlőterülete. A Nagy-Eged Túra Kupa a Kárpát Egyesület Eger új túramozgalma, melynek célja szűkebb környezetünk természeti értékeinek megismertetése, a természetben űzhető szabadidős sportokra való ösztönzés és az egészséges életmód népszerűsítése. A hely szelleméhez méltóan a túramozgalom teljesítői boros kupát szerezhetnek.
Díjazás: egyedi kerámia boros kupa
Részvételi díj (kupa díja): 3000,- Ft/kupa
Teljesítési feltételek:
Aki 1 év alatt tízszer érinti gyalogosan (túrázva vagy futva) a Nagy-Eged hegy csúcsát, és erről dátummal ellátott fotót készít, amelyeket legkésőbb a naptári év utolsó napjáig beküld/bemutat a szervezőnek, megszerzi az Nagy-Eged Túra Kupát. A kupába beszámítható teljesítménytúrán, terepfutó versenyen történő érintés is, amelyet fotó hiányában az itinerrel/eredménylistával igazolhat a résztvevő.
2018-ban csak a 2018. január 1 - december 31. között történő csúcs érintések számíthatók be a kupába.
Egy év alatt több kupa is megszerezhető, de egy csúcs érintés csak egyszer, egy kupába számítható be (pl. 19 érintés még 1 kupa).
Egy napon több érintés is teljesíthető, ez esetben a fotón a készítés pontos időpontja (óra, perc) szerepeljen (pl. Eger-Várkút-Eger túra kitérővel a csúcsra).
Csak azokat a fotókat fogadjuk el, melyen dátum és a résztvevő jól látható.
Csoportkép is készíthető, ez esetben a csoport minden tagja beszámíthatja a saját kupájába.
Csak a dátummal ellátott fotót, vagy a készítés idejét tartalmazó mentést fogadjuk el.
Érintési lehetőségek a teljesség igénye nélkül:
Eger felől a Nagy-Egedi Tanösvényen keresztül
Eger felől a Bükki kéken, majd kék O, piros O, piros háromszög jelzésen
Várkút felől piros, majd piros háromszög jelzésen
Felsőtárkány felől a Bükki kéken, majd kék O, piros O, piros háromszög jelzésen
Fotók beküldése: E-mailen vagy az alábbi űrlapon keresztül tömörített mappában
Beküldési/bemutatási határidő: kupa teljesítésenként folyamatosan, de legkésőbb 2019. január 10.
http://www.egercsillagatt.hu/nagy-eged-tura-kupa/
Kiíró: Kárpát Egyesület Eger
Kapcsolattartó: Herperger Anita
E-mail: herperger.anita@gmail.com
07
jan
Nyomtatóbarát változat
Február 24. szombat
Létszámkorlátos!
Táv: kb.7-8 km
Elemlámpa, „játszó ruha” kötelező!
Indulás: Eger 7.00 óra. Eger Ady E. u-i buszparkoló
Jelentkezés: Tietze Nándor (20/345-2228, nandi@karpategyesuleteger.hu)
Túravezető: László Zoltán
07
jan
Nyomtatóbarát változat
Február 23-25. péntek-vasárnap
A téli Tátra az igazi! Ezért szervezzük meg idén is a már hagyományos téli túránkat a Magas-Tátrába. Úgy „kárpátos” módon, tehát nem rohanva, időt hagyva a társasági életre, kihívó, de mindenki által teljesíthető útvonalakat választva.
Túránkat ajánlom mindazoknak, akik gyakorlott túrázók, többször jártak már magashegyen és megragadta őket a „téli varázs”, de azoknak is, akik még félszeg próbálkozóknak számítanak.
Az idén is várjuk a síelőket (ha nem indulnak az egri síbajnokságon), hisz a Zora Panzió pályaszállás a Magas-Tátra legnagyobb sí központjában!
Túránk időpontja: február 23–25. (péntektől vasárnapig)
Utazás: autóbusszal
Szállás: Tátralomnicon, szállodában
Költségek: 12.000 Ft + 70 EUR (utazás, szállás félpanzióval, túravezetés)
Túragazdák: Köves Gyula (20/326-4943, kovesgy01@t-online.hu) és
Gál Péter (70/226-9463, bobek64@freemail.hu)
Jelentkezés: 12.000 Ft foglaló befizetésével (történhet átutalással – OTP 11739009-20257871 számlára (közlemény: Téli Tátra 2018), vagy személyesen a túragazdáknál. Fontos!!! A szállás végleges foglalásához, kérlek, jelentkezz az előleg befizetésével minél hamarább (lehetőleg még az idén jelentkezz, a befizetés jövőre is elég!!).
A tervezett program:
Pénteken délután fél 3-kor indulunk az Ady utcai parkolóból (Eger!). Útközben csak technikai pihenőket tartunk, hogy vacsorára szállásunkra érjünk. Ezúttal is a megszokott Zora Panzió lesz az otthonunk, Tátralomnicon. A bőséges vacsora után a bárban megbeszéljük a másnapi túra részleteit.
Szombaton a síelők önálló életet élnek, hisz csak ki kell cammogniuk ormótlan bakancsukban a felvonóhoz és élvezni a pályát. Persze jöhettek velünk is, mert a Kasprowy oldala a síelni szeretőknek valódi paradicsom, ahol 6 sílifttel 16 km pálya érhető el (a sielok.hu honlapon megnézhetitek!). Ennek azért nézzetek utána, mert a buszunk Zakopanéig visz bennünket!
Mi, a túrázni vágyók korán kelünk, hogy a jó időt kihasználva minél előbb a Hegyen legyünk. Addig még buszoznunk is kell, hisz idén is a Lengyel-Tátrát választottuk célpontunknak! Nem könnyű, de nagyon szép kirándulás! Zakopanéból indulunk, hogy mintegy 16 km (és 750 m szintemelkedés!) gyaloglással elérjük a Murowaniec menedékházat. A túra közepesen nehéz, gyakorlatilag egy gerinctúra, technikailag nem jelent kihívást, de a téli viszonyok miatt kitartásra és átlagos állóképességre azért szükség van. A Murowaniec a Lengyel-Tátra egyik legromantikusabb menedékháza, csodálatos panorámával. A házban ebédelünk, ahol – tapasztalatból tudom – nagyon jó a konyha, de hátizsákból is lehet enni.
A hóviszonyok és az időjárási körülmények függvényében a háztól még továbbmenve meglátogatjuk a Gasienicowa-völgy tavait.
Ugyanazon az úton térünk vissza Zakopanéba, ahol remek a sör, mert egy túrát rendesen be kell fejezni.
Bizonyára lesznek, akik a napot Zakopanéban szeretnék tölteni, jókat enni, inni, élvezni a Gubalowka nyújtotta utolérhetetlen hangulatot! A Tátra gyöngyszeme. Azon helyek közé tartozik, ahová bármikor és bármennyiszer van kedvem visszatérni! A város 850 méter magasan fekszik hegyekkel körbevéve, páratlan panorámájával és sajátosan marasztaló hangulatával. Jól megfér itt egymás mellett a podhalei gorálok autentikus népi kultúrája a hangulatos kocsmákkal, az utcazenészekkel, a hegyek látványával. És talán télen a legvonzóbb.
Vasárnap a reggeli után már csak egy könnyű, levezető túra vár ránk Ótátrafüreden (Jégtemplom a Tarajkán, Tarpataki-vízesések, ebéd a Bisztróban), majd a 67-es úton Rozsnyó (városnézés és vásárlás) érintésével utazunk haza.
Ajánlott felszerelés:
Megfelelő, beázásmentes bakancs, célszerű a jó minőségű téli túrazokni (nedvesen is melegít), kamásli, túra vagy sínadrág, kettő sapka, kettő kesztyű, réteges téli ruházat (aláöltöző vagy cserepóló, vékony pulóver, polár vagy softshell felső, szélálló kabát, fej vagy kézi elemlámpa, termosz teának, hátizsák, túrabot (nem feltétlenül szükséges, de sokat segít). Botot, hágóvasat, hótalpat tudunk adni az azt igénylőknek!
{SHARETHIS}