09
dec
Nyomtatóbarát változat
December 17-én a Kárpát Egyesület, Eger túrát szervez a Paradicsom Nemzeti Parkba, a Suha Bela völgybe.
Táv: 14 km Szint: +/- 650m
Program: Indulás Egerből busszal 6:00 órakor a Hadnagy u-i parkolóból.
Megérkezés után végig megyünk a Suha Belán, majd a kolostor romoktól a Hernád áttörésen keresztül megyünk vissza a buszhoz. Érkezés haza az esti órákban.
Jelentkezni a 20/345-2228-as telefonon, illetve a nandi@karpategyesuleteger.hu e-mail címen lehet. A várható költségek a létszámtól függően kb. 6000 forint.
Túravezető:
Tietze Nándor
07
nov
Nyomtatóbarát változat
A bükki hóviszonyok sajnos évek óta nem kedveznek a téli túrákat kedvelőknek. De, ha még úgy is lenne, valljuk be, a Tátra az igazi! Ezért is szervezünk az idén is téli túrát a Magas-Tátrába. Úgy „kárpátos” módon, tehát nem rohanva, időt hagyva a társasági életre, kihívó, de mindenki által teljesíthető útvonalakat választva.
Túránkat ajánlom mindazoknak, akik gyakorlott túrázók, többször jártak már magashegyen és megragadta őket a „téli-varázs”, de azoknak is, akik még félszeg próbálkozóknak számítanak.
Az idén a síelőket is várjuk, hisz a Zora pályaszállás Magas-Tátra legnagyobb sí központjában.
Túránk időpontja: január 27-29. (péntektől vasárnapig)
Utazás: autóbusszal
Szállás: Tátralomnicon, szállodában
Költségek: 12.000 Ft + 65 EUR (utazás, szállás félpanzióval, túravezetés)
Túragazdák: Köves Gyula (20/326-4943, kovesgy01@t-online.hu) és
Gál Péter (70/226-9463, bobek64@freemail.hu)
Jelentkezés: 12.000 Ft foglaló befizetésével (történhet átutalással – Kárpát Egyesület, Eger; OTP 11739009-20233312 számlára (közlemény: téli Tátra 2017), vagy személyesen a túragazdáknál. Fontos!!! A szállás végleges foglalásához, kérlek jelentkezz az előleg befizetésével minél hamarább.
Jelentkezési határidő december 10!

A tervezett program:
Pénteken délután 3 órakor indulunk az Ady utcai parkolóból. Útközben csak technikai pihenőket tartunk, hogy vacsorára szállásunkra érjünk. Ezúttal is a megszokott Zora Family lesz az otthonunk Tátralomnicon. A bőséges vacsora után a bárban megbeszéljük a másnapi túra részleteit.
Szombaton a síelők önálló életet élnek, hisz csak ki kell cammogniuk ormótlan bakancsukban a felvonóhoz és élvezni a pályát. Persze jöhettek velünk is, mert a Kasprowy oldala a síelni szeretőknek valódi paradicsom, ahol 6 sílifttel 16 km pálya érhető el ( a sielok.hu honlapon megnézhetitek!).
Mi, a túrázni vágyók korán kelünk, hogy a jó időt kihasználva minél előbb a Hegyen legyünk. Addig még buszoznunk is kell, hisz idén a Lengyel-Tátrát választottuk célpontunknak! Zakopaneból (a Tátra gyöngyszeme. Azon helyek közé tartozik, ahová bármikor és bármennyiszer van kedvem visszatérni! A város 850 méter magasan fekszik a Tátra hegyeivel körbevéve, páratlan panorámájával és sajátosan marasztaló hangulatával. Jól megfér itt egymás mellett a podhalei gorálok autentikus népi kultúrája a hangulatos kocsmákkal, az utcazenészekkel, a hegyek látványával. És talán télen a legvonzóbb!) indulunk, és az Öt-tavi menedékházat veszik célba. Nem könnyű, de nagyon szép kirándulás! A Lengyel Tátra legmagasabban fekvő háza és környéke egyszerűen pazar látvány. A vendéglátásra sem volt még panaszunk (a káposztaleves fantasztikus!). A házig feljutni egy hosszú völgytúra árán lehet, ami a végén azért erősen emelkedik. A hótól függően megnézzük a befagyott Siklawa vízesést, ami a Tátra legnagyobb vízesése. Az Öt-tavi völgyben is körülnézünk (a hó és a lavina helyzet függvényében teszünk egy rövid túrát a tavak környékén a híres Sas-út alatt). A túra hossza 16 km a szintemelkedés 750 m és 7-8 óra szükséges hozzá.
Bizonyára lesznek, akik a napot Zakopaneban szeretnék tölteni, jókat enni, inni, élvezni a Gubalowka nyújtotta utolérhetetlen hangulatot!
Ebben a napban minden benne van, mi embernek kell!
Vasárnap a reggeli után már csak egy könnyű, levezető túra vár ránk Ótátrafüreden (Jégtemplom a Tarajkán, Tarpataki-vízesések, ebéd a Bisztróban), majd a 67-es úton Rozsnyó (városnézés és vásárlás) érintésével utazunk haza.

Ajánlott felszerelés:
Megfelelő, beázás mentes bakancs, célszerű a jó minőségű téli túra zokni (nedvesen is melegít), kamásli, túra vagy sí nadrág, kettő sapka, kettő kesztyű, réteges téli ruházat (aláöltöző vagy cserepóló, vékony pulóver, polár vagy softshell felső, szélálló kabát, fej vagy kézi elemlámpa, termosz teának, hátizsák, túrabot (nem feltétlenül szükséges, de sokat segít). Botot, hágóvasat, hótalpat tudunk adni az azt igénylőknek!
{SHARETHIS}